Helyszín előkészítése egy virtuális séta fotózása előtt

Helyszín előkészítése egy virtuális séta fotózása előtt

Tippek, trükkök

Hogyan készítsük elő a helyszínt egy virtuális séta fotózására? Előnye (ami az előkészületeknél plusz munkát jelenthet – ami természetesen megtérül), hogy 360 fokban mindent láthatnak az érdeklődők. Így a fotózás előtt meg kell győződnünk róla, hogy csak azt mutatjuk meg a helyszínből, amit valójában szeretnénk.

  • A helyiségekből mindent pakoljunk ki, amit nem szeretnénk, hogy lássanak! Sajnos nincs lehetőség az egyik sarokból a másikba pakolni egy szobán belül, az bizony ugyanúgy ott lenne a panorámaképen.
  • Ha csak nincs kifejezett célunk a zárható ajtók bemutatásával, lehetőség szerint hagyjuk nyitva a helyiségek közti ajtókat, a terek közötti logikus navigációt megkönnyítendő (és az előző pontot itt is vegyük figyelembe, az egyik helyiségből a másikba átláthatóság miatt)
  • Ne legyen zsúfolt a berendezés, de lehetőség szerint ne is legyen üres a szoba. Egy helyiség funkcióját próbáljuk lényegretörően bemutatni. A túl sok vizuális információ miatt az érdeklődők elveszthetik a figyelmet, egy teljesen üres helyiség befotózása pedig (természetesen áthidalható) technikai problémákat okozhat a panorámakép összeillesztése során. Arról nem is beszélve, hogy – ha csak nem pl. kiadó helyiségről van szó, ahol akár virtuális berendezést is lehet utólag a képre varázsolni – a néző számára valószínűleg semmilyen információt nem tudunk így átadni
  • A függönyöket, rolókat, redőnyöket, nyílászárókat azonosan állítsuk be: ugyanúgy legyenek elhúzva, ugyanúgy nyitva/csukva hagyjuk őket, ugyanolyan magasságban álljanak.
  • Az összes “hasznos” (fehér fényű) világítást kapcsoljuk fel a fotózás előtt. A színes hangulatvilágításokat a fotózás során is tudjuk szabályozni, az alap képeknek azonban praktikusan fehér fényben kell készülnie
  • Az előző ponthoz kapcsolódóan fontos, hogy a fehér fényű világítás nagyjából azonos színhőmérsékletű fényforrásokból származzon (információ, ha nem ismerős ez a fogalom). Ezt természetesen a fotózás előtt próbaképekkel ellenőrzöm, és szükség szerint akár utómunkában is korrigálom, de ez extrém esetben (pl. neon, hagyományos izzók és LED fényforrások kombinációja azonos helyiségen belül) akár plusz költséggel is járhat.
  • Ha csak nincs kifejezett célünk természetes személyek bemutatásával a képeken (amelyhez a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok (GDPR) alapján azok külön írásbeli hozzájárulása szükséges), a helyiségekben legalább az expozíció idejéig (az a pár másodperc amíg 1-1 fotó elkészül, mielőtt pozíciót/nézőpontot váltok) senki ne tartózkodjon a helyiségben, legalábbis amíg ugyanott áll, ahol én is – addig nincs probléma 🙂